מערכת בית חכם אלחוטית מבוססת ZWAVE

מערכת חשמל חכם, המשמשת לצורך הפעלת תאורה ותריסים ומיזוג, עברה מספר גלגולים במהלך העשור האחרון.

בבסיס מערכת החשמל החכם בזמנו הייתה יחידת ניהול המיועדת לאפשר פיקוד על מערכות חשמל המחוברות בעיקרם בצורה קווית בלבד ובמהלך שנות ה-90 קמו לתפיסה זו מערכות נלוות שכללו חיבור גם למערכות נוספות בבית כגון מערכות ה-AV ומערכות האזעקה. חיבור זה דרש התנהלות באמצעות מחשב ביתי ובשיתוף יחידת ניהול (קונטרולר). בתקופה זו, גם היו שלטים ייעודיים למערכות הבית החכם, אשר נרכשו בכסף רב ונועדו לאפשר שליטה על חשמל ו-AV מיחידה ייעודית. יחידות כגון אילו היו לפיליפס, לוגיטק ועוד.

הסמארטפונים מצטרפים למערכת השליטה החכמה

לקראת סוף שנות ה-90, הצטרפו הסמארטפונים ולאחר מכן הטאבלטים לשליטה על המערכות הללו.
הצטרפותם “הרגה” את היחידות הייעודיות כמעט לחלוטין וכיום השליטה המרכזית על מערכות הבית החכם נעשית באמצעות יחידות אילו. שינוי נוסף היה התקשורת המינימלית בין מערכות הגלאים לחשמל החכם- עד לשנים האחרונות, רוב הגלאים תפקדו על תקן של כיבוי והדלקה של מיזוג ומצבי תאורה בעיקר ומעטים היו הגלאים שאפשרו טווח פעולה גדול יותר.

תקן הבניה הירוקה

שינוי נוסף שהתרחש בשנים האחרונות היה נושא הבניה הירוקה והתקינה סביב צריכת החשמל וכמובן-חשיבותו בעיני הלקוח. שימוש נבון במערכת החשמל הינו כיום הכרח ולא פינוק. ניהול הצריכה האנרגטית בבית ובמשרד חוסך הרבה כסף ומאפשר לקבל מידע על מיקום יחידות “בזבזניות”. בנוסף, אופטימיזציה של שימוש בתאורה ובמיזוג הינו ממוחשב יותר כיום וקל לניהול הרבה יותר מאשר בעבר.בניה ירוקה

ויש כמובן עוד ועוד שינויים…

מערכות אלחוטיות

השינוי הבולט ביותר לדעתי, היה המעבר לשימוש במערכות מבוססות תקן אלחוטי ידוע המאפשר שילוב כלל מערכות הבית החכם. נכון ששילוב זה ואפשרות זו אינם מתאימים לכל בית או מבנה, אך בעיקרם- מתאימים לרוב האוכלוסייה
המתגוררת בדירות או בבתים קטנים , בבנייני משרדים ובבתי מלון. בסיסה הינו מערכת MESH , המאפשרת קישור ללא תלות ביחידה מרכזית אחת, אלא בתקשורת שתי-וערב בין היחידות השונות ושיחות ועידה בו זמנית המדווחות על מעבר פקודות ביניהם, החלפת דעות ומצבים, עדכון סטטוס שונה -ממש מערכת דמוקרטית . היופי במערכת דמוקרטית זו הוא שהיא נטולת גזענות – גלאי, מעגל תאורה, תריס, בקר IR לטלוויזיה ועוד משמשים בה כנציגים שווי ערך לכל דבר המאפשרים שת”פ ידידותי. בסביבה זו , נוצרו בעיקר מספר מערכות אשר חלקם אינו נוגע לקהל הישראלי בגלל תקינה אלחוטית שאינו תואמת למפרט המאושר ע”י משרד התקשורת כגון מערכות EnOcean Wireless, או חלקם מבוסס על מערכות עצמאיות אשר ,גם אם הם מוצלחות, קשה לדעת אם ישרדו לאורך שנים.

מערכת Z-wave

הסביבות העיקריות שקיימות כיום הינם סביבת מערכת Z-wave המבוססת על תקינה המשלבת כ-300 יצרנים שונים עם יותר מ600 מוצרים שונים. בסביבה זו ניתן למצוא את רוב החברות הגדולות בעולם ביניהם סמסונג, LG, סיסקו ועוד. יש לציין שסביבה זו מבוססת על מספר תדרים ביניהם 868.42 או 908MHZ, בארץ משרד התקשורת מאשר את השימוש בתדר 916MHZ.

מעבר לכמות היצרנים העצומה ולתקינה המסודרת, עומדת מאחורי כל המערכת חברה בשם Sigma Designs המשמרת את הליכי הפיתוח והארגון של כלל המערכות ומסייעת בכלל הגדרות המערכת. משום כך, למערכת יוצאים עדכונים ובתקופה האחרונה גם עדכוני Chips חשובים התומכים באבטחת המידע, בנגישות מהירה בין החלקים השונים, בהורדת הספקי השימוש ובתוספת של אביזרי בית חכם שלא היו קיימים קודם לכן.zwave

מערכת Zigbee

סביבה אחרת הינה מערכת ה Zigbee  אשר מבוססת על סביבת תקשורת עמוסה יותר בתדרי  2.4 ו 5.2 GHZ. מערכת ה ZIGBEE אינה מנוהלת בצורה סדירה ועברה מספר ידיים במהלך העשור האחרון. יחד עם זאת, בשנים האחרונות מנסה התאגדות מסודרת יותר, במקביל להוצאת סטנדרט חדש בשם Zigbee 3.0 לשנות את המצב וייתכן ותוכל לכפות    סטנדרטיזציה בין החברות השונות. בסביבה זו ניתן למצוא חברות כגון Schneider Electric ,Philips ועוד. נכון להיום, חלק גדול מהמערכות אינו מנהל תקשורת עם יחידות אחרות וייתכן שגם לא ינהל וזאת עקב יישומים מסחריים סגורים של חברות רבות בתחום זה אשר אינו מיועד ואינו מעוניין בפעילות עם מערכות אחרות.

zigbee

 

 

 

 

ללקוח הפרטי, המשרדי או המנהל קבוצות של חדרים שונים כגון בתי מלון, בנייני משרדים וכו’, יש יתרון, נכון להיום לפעול בסביבה של Z-Wave וזאת עקב חוסר התלות ביצרן מסוים, גישה מהירה לציוד בתדרים השונים, תמיכה במוצרים עתידיים שונים וכן הלאה.

 

גלילה לראש העמוד
דברו אתנו
דילוג לתוכן